Ministrul Sportului Károly Novák, despre accidentul care i-a schimbat cariera sportivă și despre planurile pentru ministerul pe care îl conduce: „Nici măcar nu s-a pus problema să renunţ”

Ministrul Sportului Károly Novák, despre accidentul care i-a schimbat cariera sportivă și despre planurile pentru ministerul pe care îl conduce: „Nici măcar nu s-a pus problema să renunţ”
„La o lună după accident mă gândeam deja la ce sport aş putea face în continuare. Oricum, nici măcar nu s-a pus problema să renunţ” / Sursă FOTO: Facebook
Publicat: 12/01/2021, 10:17
Actualizat: 12/01/2021, 10:18

Ministrul Tineretului și Sportului a vorbit într-un interviu pentru publicația Magyar Nemzet despre unul dintre cele mai dificile momente din viața lui – accidentul auto din Italia în urma căruia a rămas fără laba de la un picior.

Accidentul teribil i-a schimbat radical cariera sportivă după ce timp de 15 ani se pregătise pentru a participa la campionatul mondial de patinaj viteză. Însă, cu sportul în sânge, Károly Eduárd Novák nu s-a lăsat și a ales să lupte în continuare pentru o carieră în sport, antrenându-se pentru ciclism și devedind singurul capmpion paralimpic al României, potrivit interviului citat de agenția Rador.

Accidentul auto care i-a schimbat viața și cariera sportivă

Rep: În urmă cu un sfert de secol, în ianuarie 1996, v-aţi pierdut laba piciorului într-un accident de maşină, iar cariera plină de speranţă a unui patinator de viteză a dispărut într-o singură clipă. V-aţi mai gândit la posibilitatea că numirea dvs în funcţia de ministru al sportului ar fi un fel de răspuns la întrebarea de tipul „De ce mi s-a întâmplat tocmai mie?”

Károly Eduárd Novák: În momentul accidentului primul meu gând a fost că visul meu s-a destrămat. Mă pregătisem cu toate forţele pentru campionatul mondial de patinaj viteză, am aşteptat prilejul timp de 15 ani şi am muncit enorm pentru asta. În ianuarie 1996, într-o noapte cu ninsoare abundentă, am pornit spre o tabără de antrenament din Italia, când din cauza unui camion a trebuit să ieşim puţin de pe carosabil.

După trecerea camionului şoferul a încercat să redreseze microbuzul de la marginea drumului, dar când maşina s-a ridicat, s-a aplecat într-o parte şi a început să alunece în jos pe panta opusă. S-a lovit de bariera drumului, care se rupsese în urma unei coliziuni anterioare, iar fragmentul rupt a pătruns în cabină retezându-mi practic laba piciorului.

Răspunsul la întrebare a venit cu adevărat la Londra, la Jocurile Paralimpice din 2012: Toate acestea mi s-au întâmplat ca să devin campion olimpic. De când mă ştiam, asta am vrut să fiu. La o lună după accident mă gândeam deja la ce sport aş putea face în continuare. Oricum, nici măcar nu s-a pus problema să renunţ. Patinajul nu prea exista pentru cei cu dizabilităţi motorii, la fel nu existau nici antrenori sau cunoştinţe de specialitate proprii, deci trebuia să găsesc altceva.

Ce l-a determinat pe actualul ministru al Sportului să aleagă ciclismul

Rep: În urma cărui impuls aţi decis tocmai în favoarea ciclismului?

Károly Eduárd Novák: Ciclismul era considerat de asemenea fiind o disciplină complementară. Am exersat mult, dar cu toate acestea nu eram pregătit pentru noua ramură sportivă, astfel încât abia după cinci ani am început să mă ocup serios de mersul pe bicicletă. Am primit nişte bani împrumut de la mama, peste câteva săptămâni am participat la un concurs de amatori – şi am câştigat.

Acest lucru mi-a dat o forţă uriaşă, m-a convins că pot visa din nou. Nu mă mai interesa dacă dispun de bani, echipă, munceam cât puteam. M-am căsătorit şi din banii primiţi la nuntă am încropit o mică firmă, o echipă, iar la 25 de ani ştiam deja că nu am timp să aştept altceva, nici federaţie, nici ministere. Am început să caut sponsori, să fac o echipă, să construiesc un sistem propriu.

Rep: Cum a fost primită această determinare de către secuii conservatori care nu prea ştiau ce atitudine să adopte faţă de o persoană cu dizabilităţi motorii?

Károly Eduárd Novák: În această privinţă am câteva poveşti interesante. Înarmat cu o mapă frumos aranjată băteam la uşa unor susţinători potenţiali şi deşi nu m-am lovit foarte des de un refuz categoric, cu atât mai mult am avut parte de o atitudine de evitare a unui răspuns din partea altora. Însă s-au găsit totuşi şi persoane care au avut încredere în mine. Trebuie să-i aduc mulţumiri mai ales patronului apei minerale Tuşnad, Gyárfás Kurkó, pentru că el m-a susţinut din primul moment.

Aşa a pornit bulgărele de zăpadă. La început şi oamenii din jurul meu au crezut că au de-a face cu o glumă. Lumea râdea când mă vedea în echipament de ciclist. Am avut parte şi de „bătăi” de stradă iscate între mine şi şoferi pentru dreptul de a circula pe drumuri, dar astăzi mă claxonează deja foarte rar, s-au obişnuit cu echipa mea, mă respectă.

Rep: După Londra parcă aţi fi tras frâna de mână. Trebuie să renunţi când te afli în vârf?

Károly Eduárd Novák: Nu mă pregăteam să renunţ la a concura, dar după victoria olimpică trebuia să caut o nouă motivare. Mi-am dat seama cât de puternică poate fi forţa şi radiaţia unei medalii olimpice de aur. Mă gândeam că în interesul formării unui viitor ar trebui să exploatez forţa aceasta, iar cei care vin după mine să nu trebuie să parcurgă aceleaşi cercuri goale.

Am candidat la funcţia de preşedinte al Federaţiei române de ciclism, deşi aveam doar vagi idei despre la ce m-aş angaja. Însă după ce au mai sosit solicitări şi din lumea ciclismului, am decis să nu renunţ. În calitate de persoană neutră, apartinică, constituiam şi un pericol nu doar pentru conducerea de atunci a federaţiei, dar şi faţă de Ministerul Sportului. Am câştigat alegerile – cu un singur vot.

Rep: Faţă de cine vreţi să păreţi „periculos” în calitate de ministru al sportului?

Károly Eduárd Novák: Înainte de toate faţă de mediocritate, incertitudini, cheltuieli inutile. Tocmai de aceea am şi acceptat solicitarea.

Ce planuri are Károly Eduárd Novák pentru Ministerul Tineretului și Sportului 

Rep: La ce v-a fost suficient de folos timpul care a trecut de la numire?

Károly Eduárd Novák: La a-i cunoaşte pe colegii de muncă, la familiarizarea cu activitatea directorilor. Încerc să descopăr cât mai repede cu putinţă care dintre componenţi este finanţat de minister, deoarece din această instituţie fac parte 118 de organizaţii, începând de la Comitetul Olimpic Român, dincolo de diferitele federaţii, până la cluburile de stat. Până la sfârşitul lui ianuarie aş vrea să ajung la sfârşitul perioadei de familiarizare, iar din februarie va putea demara realizarea propriilor programe şi proiecte.

Rep: Ce aţi moştenit de la predecesorul dvs, există în „moştenire” elemente care merită să fie continuate?

Károly Eduárd Novák: Se pare că predecesorul meu a reuşit să creeze un management relativ bun, care a început prin absorpţia fondurilor europene, însă nu există nicio urmă a unor programe reale, concrete. În opinia mea trebui să pornim de la ideea ce obiective urmărim, cum am dori să arate sportul din România peste 20 de ani.

Până la sfârşitul anului am vrea să elaborăm strategia sportivă a României cu cadrul său legal care să poată include într-un sistem acea anumită „echipă” formată din 118 membri. Metoda de finanţare neunitară de până acum nu este viabilă, nu se bazează pe nicio concepţie şi duce la o întrebuinţare cu eficienţă scăzută a banilor în funcţie de idei de moment.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Cine este și cu ce se ocupă Oana Lasconi, fiica Elenei Lasconi. Trecutul dureros al...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Nerespectarea distanței între vehicule pe autostradă. Cât e amenda?
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
Horoscopul lunii decembrie 2024. Mercur retrograd în Săgetător
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
EXCLUSIV! Mihai Trăistariu, despre rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale: "Simt așa o trezire națională"
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Mostrele extrase de pe asteroidul Ryugu, contaminate la scurt timp după ce au ajuns pe...